Kontrowersyjny metal
W wodzie do picia glin pojawia się najczęściej w wyniku jej niewłaściwego uzdatniania w procesie koagulacji, przy użyciu związków aluminium, i to może stanowić główne zagrożenie dla organizmu człowieka. Proces koagulacji siarczanem glinu, poza efektami pożądanymi, może także spowodować niekorzystne zmiany składu fizykochemicznego oczyszczonej wody, do których należy wzrost stężenia jonów glinu oraz intensyfikacja agresywności korozyjnej wody, będąca skutkiem zmniejszenia zasadowości wody oraz jej zakwaszenia. Wyniki badań naukowców Politechniki Wrocławskiej dowodzą, że zmniejszenie negatywnych skutków procesu koagulacji jest możliwe w wyniku stosowania koagulantów glinowych wstępnie zhydrolizowanych, tj. chlorków poliglinu zamiast siarczanu glinu. Obecność polimerycznych form glinu w roztworach koagulantów wstępnie zhydrolizowanych zapewnia powstawanie zawiesin pokoagulacyjnych o lepszych właściwościach sedymentacyjnych, niż ma to miejsce
w wyniku stosowania siarczanu glinu, a w konsekwencji lepszy efekt usuwania z wody produktów koagulacji zawierających glin. Natomiast zwiększenie stężenia jonów glinu w wodzie do picia, według wielu źródeł może stanowić potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka [7].
Artykuł opublikowany został w magazynie Kierunek Wod-Kan nr 1/2015
Fot.: www.freeimages.com
Literatura
1. Czochralski J., W sprawie nomenklatury glin – aluminium; Przemysł chemiczny, 1938, 45-46.
2. Blaylock R., Aluminum Induced Immunoexcitotoxicity in Neurodevelopmental and Neurodegenerative Disorders, Current Inorganic Chemistry, 2012, 2, 1, 1-8.
3. Ehgartner B. Aluminium, o tym nie mówi się głośno, Purana, Wrocław 2013.
4. Szafraniak J., Toksyczne oddziaływanie glinu; Wodociągi – Kanalizacja, 2008, 5.
5. Gworek B., Glin w środowisku przyrodniczym a jego toksyczność, Ochrona środowiska i zasobów naturalnych,2006, 29, 27-38.
6. Bartkiewicz B., Umiejewska K. Oczyszczanie ścieków przemysłowych, PWN, 2010.
7. Rak M., Świderska – Bróż M., Możliwości minimalizacji niepożądanych skutków procesu koagulacji siarczanem glinu, Ochrona Środowiska, 2001, 3(82), 13-16.
8. Gworek B., Glin w środowisku przyrodniczym a jego toksyczność, Ochrona środowiska i zasobów naturalnych, 2006, 29, 27-38.
9. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2010 nr 72 poz. 466).
10. WHO (1997) Aluminium. Geneva, World Health Organization, International Programme on Chemical Safety (Environmental Health Criteria 194).
11. http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/wsh0304_53/en/index4.html
12. Miller RG et al. (1984) The occurrence of aluminum in drinking water. Journal of the American Water Works Association, 76:84-91.