Partner serwisu
27 marca 2025

Piąta edycja Wodnego Okrągłego Stołu. Rozmawiano o zarządzaniu ryzykiem powodzi

Kategoria: Aktualności

Na Politechnice Wrocławskiej eksperci z całego kraju dyskutowali o wyzwaniach, jakie niesie zmieniający się klimat oraz o skutecznych rozwiązaniach, które mogą pomóc w ochronie przed powodziami.

Piąta edycja Wodnego Okrągłego Stołu. Rozmawiano o zarządzaniu ryzykiem powodzi

Główne tematy obrad:

  • System informacji, monitorowania i szybkiego reagowania
  • Ograniczanie wielkości i skutków powodzi a planowanie przestrzenne
  • Współpraca instytucjonalna i komunikacja społeczna

Podczas panelu dotyczącego współpracy instytucjonalnej i komunikacji społecznej prezes MPWiK Wrocław Witold Ziomek podkreślał, że ostatnie zagrożenie powodziowe we Wrocławiu z września 2024 r. wyraźnie pokazało, jak kluczowe są te kwestie dla bezpieczeństwa mieszkańców.

 

Sprawna komunikacja między instytucjami i natychmiastowa wymiana wiedzy były kluczowa do zminimalizowania skutków powodzi pół roku temu we Wrocławiu. Miejskie jednostki, ale także służby ratownicze działały nie tylko w swoich obszarach – pomagały instytucjom, które tego pilnie potrzebowały. MPWiK wspierało na przykład Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta w czyszczeniu wpustów deszczowych. Natomiast wojsko odpowiedziało chociażby na naszą prośbę o pomoc w usuwaniu naniesionych konarów, które napierały na jaz na rzece. Reakcja była natychmiastowa, dzięki czemu uniknęliśmy wielomilionowych strat. Podczas kryzysu musieliśmy działać nie tylko na naszej infrastrukturze kanalizacyjnej, ale także w internecie. Rzetelnie informowaliśmy mieszkańców, podając im sprawdzone i prawdziwe dane, które były natychmiast kolportowane przez oficjalne kanały miejskie. Dzięki temu uchroniliśmy obywateli przed fake newsami, które mogły prowadzić do paniki – mówił prezes MPWiK Wrocław Witold Ziomek.

 

źródło: MPWiK Wrocław
fot. MPWiK Wrocław
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ