MPWiK Warszawa: Zakończenie inwestycji na SUW „Praga”
Na terenie Stacji Uzdatniania Wody „Praga” została uruchomiona nowoczesna instalacja ozonowania pośredniego i filtrów węglowych. Zakończenie tej inwestycji oznacza, że każdy z zakładów wodociągowych MPWiK w m.st. Warszawie S.A. został wyposażony w zaawansowane, efektywne układy technologiczne, pozwalające zapewnić wszystkim mieszkańcom aglomeracji dostęp do wody o najwyższej jakości.

– Dzięki modernizacji, a przede wszystkim zastosowaniu nowoczesnych technologii, z wody tutaj uzdatnionej w ciągu najbliższych tygodni zostanie wyeliminowany chlor. A to głównie on wpływał na pogorszenie jej smaku i zapachu – powiedziała na otwarciu SUW „Praga” Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent m.st. Warszawy.
– Codziennie dostarczamy mieszkańcom Warszawy blisko 300 mln litrów wody. Dzięki innowacyjnym technologiem stosowanym w naszych zakładach produkcyjnych, można ją pić prosto z kranu, w każdej dzielnicy miasta – podkreśliła Hanna Krajewska, prezes MPWiK w m.st. Warszawie S.A.
Technologie XXI wieku
Inwestycja polegała na rozbudowie istniejącego procesu uzdatniania wody dodatkowo o ozonowanie pośrednie i filtrację na granulowanym węglu aktywnym. Szczegółowy zakres prac obejmował kompleksową budowę stacji ozonowania i filtrów węglowych, pompowni pośredniej, budynku magazynowego, zaplecza technicznego, a także modernizację części istniejącej infrastruktury.
Zadanie zostało zrealizowane w ramach Projektu pn. „Zaopatrzenie w wodę i oczyszczanie ścieków w Warszawie – Faza IV”, współfinansowanego z Funduszu Spójności Unii Europejskiej.
Podstawowym celem inwestycji było zmniejszenie dawek środków stosowanych do końcowej dezynfekcji, co ma znaczący wpływ na poprawę smaku i zapachu wody dostarczanej mieszkańcom.
Jak uzdatniana jest woda?
W istniejącym dotychczas układzie technologicznym, woda ujmowana jest z Wisły przy pomocy perforowanych przewodów (drenów), ułożonych ok. siedem metrów poniżej dna. Po procesie infiltracji przez naturalne złoże piaskowo-żwirowe, którym pozostaje dno rzeki, woda poddawana jest napowietrzaniu w aeratorach, a następnie filtracji pospiesznej. W wyniku rozbudowy ciągu technologicznego zakładu, proces uzdatniania został uzupełniony o kolejne etapy.
Pierwszym z nich jest ozonowanie pośrednie: dawki ozonu wprowadzane są do wody w czterech równoległych liniach ozonowania za pomocą tzw. dyfuzorów, a czas kontaktu wody z ozonem wynosi ok. 10 minut. Następnie woda poddawana jest filtracji węglowej w dziesięciu komorach filtracyjnych o łącznej powierzchni ponad 700 m². Każda z nich wypełniona jest dwumetrową warstwą granulowanego węgla aktywnego.
Dzięki przeprowadzonej modernizacji technologii uzdatniania, z wody jeszcze skuteczniej usuwane są cząstki organiczne, co pozwala na znaczne zmniejszenie dawek środków stosowanych do końcowego etapu – dezynfekcji. Maksymalna planowana dobowa wydajność zakładu wynosi 100 tys. m³, natomiast średnia dobowa produkcja to blisko 65 tys. m³ wody, co pokrywa ok. 30% zapotrzebowania stołecznej aglomeracji.
Najwyższej jakości woda w każdej dzielnicy miasta
Bezpośrednim efektem inwestycji powinna być istotna poprawa smaku i zapachu wody odczuwana przez mieszkańców blisko 1/3 powierzchni Warszawy, pozostających w strefie zasilania tego wodociągu (tj. Wawra, Rembertowa, Pragi-Południe, Wilanowa, części Pragi-Północ, Targówka oraz rejonów Mokotowa i Śródmieścia położonych poniżej Skarpy Wiślanej).
Dzięki zmodernizowaniu wszystkich zakładów wodociągowych spółki, które działają w oparciu o najnowocześniejsze, dostępne na światowym rynku technologie, w całej aglomeracji warszawskiej woda jest smaczna i nadaje się do picia prosto z kranu.
Obecnie priorytetem spółki pozostaje systematyczna rozbudowa i modernizacja układu dystrybucji, w celu zaspokojenia oczekiwań mieszkańców stołecznej aglomeracji w zakresie dostępności oferowanych usług.
Źródło i Fot.: MPWiK Warszawa