Co pije Europa
W Danii i Holandii
Podobny, spadkowy trend zużycia wody obserwuje się w Danii, gdzie w ciągu ostatnich 10 lat konsumpcja zmniejszyła się o 13%. Obecnie jest to 110 litrów na osobę dziennie. Podobnie jak w Danii, we Flandrii i w Walonii, w Holandii wszyscy producenci i dystrybutorzy wody to przedsiębiorstwa publiczne, należące do regionów, związków międzygminnych, gmin. W tych krajach utrzymuje się silna tendencja do zachowania przedsiębiorstw wodociągowych w strukturach samorządów, bez ich prywatyzacji, czy chociażby wprowadzania koncesji. W Holandii przeprowadzono dodatkowo znaczący proces konsolidacji przedsiębiorstw. W 1990 roku było 52 dostawców wody, a w 2010 już tylko 10. Wzrosła w tym czasie liczba odbiorców, ale zmalała z około 8 000 do około 5 000 liczba pracowników, mimo że liczba usług zlecanych firmom zewnętrznym jest stabilna. Zmienność liczby przedsiębiorstw była dość dynamiczna. Od końca XIX wieku rosła, aby osiągnąć maksimum w końcu lat 30. XX wieku, a następnie konsekwentnie maleć, co ilustruje poniższy rysunek.
RYS. Liczba przedsiębiorstw wodociągowych w Holandii (źródło [2]). Oś pozioma oznacza lata, oś pionowa – liczbę przedsiębiorstw
Fot.: photogenica.pl
Cały artykuł opublikowany został w magazynie "BMP Ochrona Środowiska" numer 2/2014
Literatura
1. Statistiques de l’eau potable et de l’assainissement des eaux usee en Wallonie. Rapport 2013. Aquawal SA, Namur, Belgia 2013 r.
2. Dutch Ddrinking water statistics 2012. The water cycle from source to tap. Vewin, Holandia 2012 r.
3. Water in fi gures. Danva benchmarking 2011. Danva. Dania 2012 r.
4. VEWA Comparison of European Water and Wastewater Prices. BDEW. Niemcy 2010 r.
5. Public water supply and sanitation services in France. Economic, social and environmental data. BIPE, FP2E, Francja 2012 r.
6. www.eureau.org