Od redakcji |

Od chloru do małży
„90% swoich chorób człowiek wypija z wodą” – powiedział Ludwik Pasteur. Niedługo po dokładnym zbadaniu przez niego bakterii zaczęto budować pierwsze zakłady wodociągowe. Szybko odkryto tani i skuteczny sposób na bakterie w wodzie. Był nim chlor, który w odpowiednich dawkach miał zabić bakterie i nie szkodzić ludziom.
Jak jest dziś?
1. Aby poprawić jakość uzdatnionej wody i wyeliminować zapach chloru przedsiębiorstwa zaczęły stosować lampy UV, które są doskonałym środkiem dezynfekcyjnym. Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Krakowie zdecydowało o zmianie technologii na ZUW „Raba”. W celu uzyskania pełnego bezpieczeństwa mikrobiologicznego przewidziano zastosowanie drugiego stopnia dezynfekcji, którym będzie podchloryn sodu.
|
|
2. Nad jakością wody czuwają również...małże. Tak jest w przypadku Stacji Uzdatniania Wody „Piaskownia” w Jaworznie.
3. Stacje wykorzystujące wody podziemne często mają problem z pojawiającym się tam żelazem i manganem. Wykonane na Stacji Uzdatniania Wody „Leśna” testy technologiczne pozwoliły na opracowanie skutecznej metody usuwania tych dwóch pierwiastków.
4. Wraz z zaostrzeniem się przepisów dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia, na Stacji Uzdatniania Wody „Czaniec” zaczęto całoroczne dawkowanie koagulanta. Prowadzone badania pokazały, że możliwe jest zastosowanie alternatywnych środków chemicznych w celu osiągnięcia parametrów mętności wody uzdatnionej jak przy stosowaniu siarczanu glinu, jednocześnie zmniejszając dawkowanie koagulantów badanych...
Patrząc na powyższe wypunktowanie widać, że od czasów Pasteura zmieniło się bardzo wiele. W wodociągach stosowane są coraz to nowsze metody uzdatniania wody, aby jej spożycie było bezpieczne. Pozostaje jeszcze kwestia: jak przekonać mieszkańców do picia kranówki...

|
|
|
Temat numeru 2/2014 |
Jest więcej niż myślałem Rozmowa z Michałem Rżanekiem | 10 |
Uzdatnianie wody |
Małże na straży Angelika Gajewska | 12 |
Pożądany efekt: bezpieczna woda Barbara Mulik, Izabela Zimoch | 16 |
Przewymiarowani Angelika Gajewska, Przemysław Płonka | 22 |
Leśna bez żelaza i manganu Waldemar Sawiniak, Piotr Niemiec | 26 |
Co pije Europa Klara Ramm Szatkiewicz | 30 |
Raba w ultrafiolecie Tadeusz Żaba | 34 |
Klarowny SUW Czaniec Maciej Matusiak, Paweł Hejduk | 38 |
Sieci wodociągowe i kanalizacyjne |
Reakcja na poczekaniu Wojciech Koral | 42 |
Gdy w sieci jest powietrze Ziemowit Suligowski | 46 |
Urządzenia do infi ltracji wód opadowych Maciej Mrowiec | 55 |
Awaria? Wiem, widziałem w internecie Ziemowit Nowak | 59 |
Z kamerą wśród… rur cz. I Mariusz Tarnowski | 62 |
Ultradźwiękiem w kanale Wojciech Dąbrowski | 66 |
Gospodarka odpadami |
Przerzucanie śmieci Izabela Kruszelnicka, Dobrochna Ginter-Kramarczyk, Daria Ewertowska | 74 |
Nowoczesny zakład |
Radocha nad Przemszą Angelika Gajewska, Przemysław Płonka | 80 |
Wydarzenia branżowe |
Czy warto było przyjechać na tę konferencję? Przemysław Płonka | 84 |
Uczymy się od innych Angelika Gajewska | 86 |
Historia |
Wizjoner w Tczewie Ryszard Lidzbarski | 88 |
Felietony |
10 lat w Unii – warto było? Z notatnika wodnika | 92 |
W kupie siła Michał Rżanek | 93 |
Uwaga! Nadchodzą wybory!!! Paweł Chudziński | 94 |